miércoles, 17 de octubre de 2012

Chomsky


Tal com deia na Gemma a classe ens agrada que ens obrin els ulls i és això el que fa en Chomsky jugant irònicament amb les paraules. M’agrada com fa un recorregut històric tot passant per diferents moments on es veu clarament la manipulació d’una petita part de la població respecte a la resta i com posa en evidència l’anomenada democràcia en la que vivim.

No obstant, jo em vull centrar en el paper que li atorga als mitjans de comunicació de cada moment i com aquests han estat utilitzats per manipular a la gent de cada època i com cada cop s’ha fet de manera més subtil. És precisament del que parlàvem a classe quan dèiem que la informació que surt a les notícies mostra només una imatge de realitat que és amb la que vol que nosaltres ens quedem.

 En Chomsky posa com a primer exemple la vaga de 1937 on es va utilitzar la propaganda per enfrontar a la gent amb els vaguistes i a mi se m’han vingut al cap les vagues que estem vivint en aquests moments on es continua fent el mateix! Els mitjans de comunicació o bé ens mostren imatges del principi de la vaga on es veuen els policies tranquils donant-nos a entendre que tot ho tenen controlat o bé apareixen els manifestants cremant contenidors. Així, es crea una opinió pública de por a anar a aquestes convocatòries perquè només van animals que ho volen destruir tot.

Estic totalment d’acord amb la idea que presenta l’autor que exposa com el nostre “líder” (el partit que ens governa) intenta que “el rebaño desconcertado” (nosaltres) ens generem una imatge de les vagues que els permeti mantenir-nos sota control. Per aconseguir-lo quina millor manera que evitant que tota la comunitat s’uneixi perquè SOM MASSA contra tants pocs?

Som conscients de fins a quin punt “els de dalt” falsegen i manipulen la informació que a nosaltres ens arriba a través de les notícies? Pitjor encara és el fet que ens la creiem pel fet que no surten a un programa de debat, no, surten a les notícies que són la nostra font “més fiable”...

Bibliografia: 
Chomsky, N. (1992). El control de los medios de comunicación.

No hay comentarios:

Publicar un comentario